© 2019 womeninfilmindustry.com

50/50 do 2020

1998.


Objavljen godišnji izvještaj “Celluloid Ceiling”, autorice dr.sc. Marthe Lauzen iz Centra za ženske studije u području televizije i filma na Sveučilištu u San Diegu, u kojem su prvi put iznesene statistike o zastupljenosti žena u Hollywoodu. Od tada se ovakvi izvještaji objavljuju jednom godišnje. 
 

2008.
 

Pulski filmski festival – održan okrugli stol “Vidljivost žena u hrvatskoj kinematografiji” u organizaciji Vladinog ureda za ravnopravnost spolova i Pulskog filmskog festivala na kojem su prvi put javno izneseni podaci o podzastupljenosti redateljica u hrvatskoj kinematografiji: od 1990. do 2008. godine, od ukupno 108 snimljenih dugometražnih filmova, samo su 6 filimova režirale žene.

2012.

Filmski festival u Cannesu – u francuskom Le Mondeu objavljeno otvoreno pismo francuskih redateljica pod naslovom “U Cannesu žene pokazuju sebe, a muškarci filmove” kao reakcija na činjenicu da te godine u službenoj konkurenciji 65. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu (Competition i Un certain regard) nije bilo niti jednog filma koji je režirala žena. Glavni selektor Cannesa, Thierry Frémaux odgovara na kritike ovim riječima: “Nikad ne bismo odabrali film koji to ne zaslužuje, samo zato što ga je režirala žena.”

2013.


Eurimages, koprodukcijski fond Vijeća Europe osniva radnu skupinu za rodnu ravnopravnost

Švedski filmski institut objavljuje akcijski plan “Prema rodnoj ravnopravnoj filmskoj proizvodnji” (Towards Gender Equality in Film Production), prvi takve vrste u Europi.
 

2014.

 

Filmski festival u Cannesu – predstavljeni preliminarni rezultati istraživanja Europskog audiovizualnog opservatorija pod naslovom “Redateljice u europskom filmu”

2015.

 

Eurimages, koprodukcijski fond Vijeća Europe usvaja svoju prvu dvogodišnju strategiju o rodnoj ravnopravnosti u europskom filmu.

2016.

 

Berlinski filmski festival – predstavljeni preliminarni rezultati komparativnog istraživanja EWA-e (European Womens’ Audiovisual Network) pod naslovom “Gdje su redateljice u europskom filmu?” (Where are Europe’s Women Directors?)  o položaju redateljica u šest europskih zemalja: Austriji, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. 
 

Filmski festival u Istanbulu – prvi put dodijeljena nagrada Eurimagesa Audentia za najbolju redateljicu koja se od tada dodjeljuje godišnje na različitim filmskim festivalima.

 

Filmski festival u Cannesu –  održan okrugli stol “Fiftyfifty by 2020” u organizaciji Švedskoj filmskog instituta i Švedskog ministarstva culture, s ciljem podizanja svijesti o nužnosti rodne ravnopravnosti, kojem je nazočilo nekoliko europskih ministara kulture. 

Pulski filmski festival – hrvatskoj publici predstavljeni rezultati komparativnog  istraživanja EWA-e (European Women’s Audiovisual Network) pod naslovom “Gdje su redateljice u europskom filmu?” (Where are Europe’s Women Directors?), o statusu redateljica u sedam europskih zemalja: Austriji, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. 
 

2017.

 

Strasbourg, 29. rujna 2017.  – Usvojena preporuka Vijeća Europe o rodnoj ravnopravnosti u audiovizualnom sektoru

Eurimages usvaja novu strategiju o rodnoj ravnopravnosti u europskoj filmskoj industriji 2018-2010

Švedski filmski institut predstavlja svoj prvi godišnji izvještaj o rodnoj ravnopravnosti “Pogled unatrag i kako dalje” (Looking back and moving forward)  

 

Festival europskog filma Les Arcs – Objavljena studija pod naslovom “Studija o pojavi nove generacije europskih redateljica”(Study of the Emergence of a New Generation of European Female Directors), nastala uz potporu Sisley d’Ornano Foundation, France Télévisions, CNC-a i udruge Le deuxième regard
 


 

2018.

 

Filmski festival u Cannesu – Švedski filmski institut, u suradnji s festivalom organizira okrugli stol i prezentaciju pod naslovom Take Two: Next moves for #MeToo u organizaciji Švedskog filmskog instituta i festivala i u  prisutnosti pet europskih ministara kulture. 
Festival potpisuje tzv. zalog 50/50 do 2020 

Filmski festival u Veneciji – otvoreno pismo EWA-e (European Women’s Audiovisual Network) glavnom selektoru festivala Albertu Barberi kao reakcija na činjenicu da je za natjecateljski program Venecijanskog filmskog festivala odabran samo jedan film koji je režirala žena.

 

Kao rezultat, Filmski festival u Veneciji, nakon što su to već učinili Cannes i Locarno, potpisuje zalog “50/50 do 2020” 
 

IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) također potpisuje zalog “50/50 do 2020”

Švedski filmski institut objavljuje svoj drugi po redu godišnji izvještaj o rodnoj ravnopravnosti, ovaj put pod nazivom “Pitanje novca” koji se fokusira na rodnu ravnopravnost u kontekstu raspodjele sredstava i uvjeta rada

 

Nagrada Zlatni Globus 2018. – među filmovima nominiranim za nagradu Zlatni globus za najbolji film nema niti jednog filma kojeg su režirale redateljice, kao što niti jedna od njih nije nominirana za najbolju režiju u bilo kojoj od dviju kategorija (drama i komedija)
 

2019.

 

Nagrada Oscar® Američke filmske akademije – među filmovima nominiranim za nagradu Oscar za najbolji film nema niti jednog filma kojeg su režirale redateljice, kao što niti jedna od njih nije nominirana za najbolju režiju

Europski parlament objavljuje izvještaj o položaju žena u filmskoj industriji.

#Time’s Up i Annenberg Inclusion Initiative pokreću inicijativu “4%” – izazov Hollywoodu i holivudskim “igračima” da se obvežu da će u sljedećih 18 mjeseci poduprijeti filmove redateljica. Inicijativa je pokrenuta nakon što su objavljeni rezultati velikog istraživanja koje je provela Annenberg Inclusion Initiative, prema kojima su od ukupno 1,2000 najprofitabilnijih holivudskih filmova u zadnjih deset godina, samo 4% njih režirale žene

Berlinski filmski festival – Berlinski filmski festival najavljuje potpisivanje inicijative “50/50 do 2020”

Nastavit će se….